3,3 miliarda ton. Tyle gazów cieplarnianych co roku trafia do atmosfery z powodu wyrzucanej na świecie żywności. Oczywiście możemy powiedzieć, że nic z tym się nie da zrobić, bo zmienić swoje postępowanie musiałby każdy człowiek na kuli ziemskiej. Ale możemy przecież zacząć od siebie.
Jedną z misji Banków Żywności jest uświadamianie społeczeństwa o skali problemu, ale także edukacja związana z tym, w jaki sposób każdy z nas może wpływać na zmianę swoich własnych nawyków. Wyrzucanie żywności w naszych domach przychodzi nam przecież nader łatwo.
Jak nie marnować jedzenia?
O tym dowiecie się w regularnych wpisach na naszej stronie internetowej, którymi podrzucać Wam będziemy pomysły mniej lub bardziej oczywiste.
Przedstawiamy pierwszy z nich: zamrażanie. Uzupełnijmy go jednak o kilka ważnych informacji, które już do takich oczywistych nie należą.
Zamrażajmy produkty świeże, niezepsute, robiąc to zgodnie z zaleceniami producenta na etykiecie. W przypadku warzyw i owoców – wyparzamy skórkę (pozbywając się drobnoustrojów).
Najlepiej, jeśli zrobimy to od razu po zakupieniu lub przygotowaniu. Pakujemy produkty w plastikowe torebki, pojemniki wykonane z plastiku, aluminium czy folie spożywcze aluminiowe, usuwając nadmiar powietrza.
Większość warzyw przed zamrożeniem można poddać tzw. blanszowaniu – wrzuca się je na 3 – 4 minuty do wrzątku, po czym płucze zimną wodą. Tracimy w ten sposób co prawda niewielkie ilości witamin, ale proces ten pozwala zachować smak i aromat oraz intensywną barwę.
Surowe mięso wołowe możemy przechowywać nawet ok. 9-12 miesięcy, drobiowe 8-10, a wieprzowe 4-7 miesięcy. Zamarynowane… już tylko 1 miesiąc. Ryby przechowamy w stanie zamrożonym ok. 2-4 miesiące, kiełbasy 1-3, pieczywo – 6 miesięcy, a zioła nawet do 1 roku.
Przychodzą Wam do głowy jeszcze inne, przydatne informacje związane z zamrażaniem żywności?
Dajcie znać w komentarzach pod tym wpisem. Dzielmy się wiedzą – na korzyść naszej planety!
Siedziba
ul. Kwiatowa 2
83-110 Tczew
Korespondencja / magazyn
Rukosin 4
83-113 Turze
Informacje
KRS 0000164712
NIP: 5932379609
REGON: 192924175
Nr konta: Santander 05 1090 2620 0000 0001 4207 6178
Centrala
tel. (58) 588 70 06
biuro.tczew@bankizywnosci.pl
(Pon. - Pt. 7:00 - 15:00)
Koordynacja POPŻ
Maria Jankowska
tel. (58) 588 70 06
maria.jankowska@bankizywnosci.pl
Dystrybucja POPŻ
Justyna Nibus
tel. (58) 588 70 06
justyna.nibus@bankizywnosci.pl
Skontaktuj się z nami
Kontakt do Banku Żywności w Tczewie
Żywność przekazują
Partnerzy wspierający
Partnerzy strategiczni
Bank Żywności w Tczewie z siedzibą w Rukosinie 4 (83-113 Turze), NIP: 5932379609, REGON: 366714641, adres e-mail: biuro.tczew@bankizywnosci.pl, tel. kontaktowy: (58) 588 70 06
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie treści oraz zdjęć zabronione.
Obowiązek informacyjny przed wyrażeniem zgód na przetwarzanie danych (zobacz)
Realizacja: Consulting Adam Plutowski