04 kwietnia 2025
Informujemy, iż rozpoczyna się kolejny etap wsparcia żywnościowego dla osób potrzebujących: Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus, który zaplanowany jest na okres luty
26 marca 2025
Życie bywa nieprzewidywalne i każdemu może zdarzyć się trudna sytuacja finansowa. Warto wiedzieć, że istnieje wiele form wsparcia, które mogą pomóc w przetrwaniu kryzysu. W tym artykule przedstawimy konkretne rozwiązania,
26 marca 2025
Prowadzenie kuchni w dużej rodzinie to nie lada wyzwanie – trzeba przygotować sycące, zdrowe i smaczne posiłki, jednocześnie kontrolując budżet. Kluczem do sukcesu jest dobre planowanie, wykorzystywanie sezonowych produktów oraz
22 października 2020

Koronawirus dosięgnął każdej dziedziny naszego życia. Spróbujmy jednak nie poddać się panice i podjąć realne działania, które w tej sytuacji pomogą nam w odzyskaniu, chociaż częściowo, poczucia sprawczości. Pomocna w tym będzie podstawowa wiedza na temat możliwości przenoszenia się wirusa wraz z żywnością, a także znajomość i stosowanie podstawowych zasad, które wpływają na ograniczenie jego rozprzestrzeniania. 

 

Czy podczas kontaktu z żywnością, bezpośrednio bądź w opakowaniach, sporządzania i spożywania posiłków jesteśmy narażeni na zakażenie się wirusem?

 

Dobra wiadomość jest taka, jak informuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, że nie ma żadnych dowodów na to, że żywność lub opakowania do żywności są źródłem lub mogą być drogą przenoszenia koronawirusa SARS-CoV-2 , który wywołuje COVID-19.

 

Niepokoić może fakt, że SARS-CoV-2 może przetrwać ograniczony czas poza organizmem żywiciela. Nie oznacza to jednak, że jedzenie musi być częstą drogą jego transmisji. COVID-19 to choroba układu oddechowego. Główną drogą przenoszenia to kontakt międzyludzki oraz bezpośredni kontakt z kropelkami z dróg oddechowych, które powstają, gdy zarażona osoba kaszle lub kicha.   

 

Możemy jednak, wyobrazić sobie sytuację, że wybierane przez nas produkty były dotykane przez osobę chorą na COVID-19, która nie dbała o higienę rąk. Dodatkowo, kropelki z dróg oddechowych są zbyt ciężkie, aby unosić się w powietrzu zatem lądują na przedmiotach i powierzchniach otaczających osobę zakażoną. Istnieje możliwość, że ktoś zostanie zarażony poprzez dotknięcie skażonej powierzchni, przedmiotu lub ręki osoby zakażonej, a następnie dotknięcie własnych ust, nosa lub oczu. Sytuacja dość „laboratoryjna”, jednak możliwa.

 

Dlatego w trakcie zakupów nie należy dotykać okolic twarzy. A po zakupach zdezynfekować dłonie i umyć je mydłem w ciepłej wodzie przez przynajmniej 20 sekund.

 

Specjaliści Światowej Organizacji Zdrowia i brytyjskiego NHS wskazują, że ryzyko zakażenia poprzez kontakt z żywnością czy jego opakowaniem jest bardzo mało prawdopodobne. Co ważne koronawirusy nie mogą rozmnażać się w żywności. Potrzebują zwierzęcia lub żywiciela ludzkiego do rozmnażania. Podczas badań w warunkach laboratoryjnych oceniano przeżywalność wirusa COVID-19 na różnych powierzchniach. Stwierdzono, że wirus może zachować żywotność do 72 godzin na plastiku i stali nierdzewnej, do czterech godzin na miedzi i do 24 godzin na tekturze. Czas przetrwania poza komórkami gospodarza, zależy zatem od powierzchni, na której się znajduje wirus ale także od temperatury otoczenia i wilgotności.

 

Należy pamiętać, że wirus może zostać usunięty z opakowań mechanicznie podczas transportu bądź czas transportu będzie dłuższy niż możliwości przetrwania wirusa. Zmienne środowisko (np. temperatura i wilgotność) w trakcie transportu dodatkowo mogą mieć negatywny wpływ na jego przeżywalność. 

 

A CO Z ŻYWNOŚCIĄ NIEOPAKOWANĄ?

 

Nie można  wykluczyć, że wirus przez ograniczony czas przetrwa na żywności nieopakowanej. Przy założeniu, że miała ona kontakt z osobą chorą, rozprzestrzeniającą wirusa, niedbającą o higienę i zabezpieczenie. Dlatego warzywa i owoce należy przed spożyciem dokładnie i długo myć.  

 

Natomiast produkty mięsne należy poddawać obróbce termicznej. Badania dotyczące SARS-CoV wykazały, iż do neutralizacji tego wirusa wymagana jest 30 minutowa obróbka cieplna  w temperaturze 60ºC. Należy też używać innych desek i noży do przygotowania surowego mięsa i pozostałych produktów spożywczych. Po kontakcie z surową żywnością należy zawsze umyć dokładnie ręce.

 

Duża odpowiedzialność spoczywa także na pracownikach przemysłu spożywczego.  Dbanie o środki higieny osobistej oraz restrykcyjnie przestrzeganie zasad higieny żywności, aby wyeliminować lub zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia powierzchni żywności i materiałów opakowaniowych przez pracowników żywności wirusem, powinno być tam nadal najwyższym priorytetem.

 

Każdy z nas zapewne zna podstawowe zasady, pozwalające na zabezpieczenie się przed niechcianymi chorobami, które mogą wynikać z niewłaściwego przetwarzania i przechowywania żywności. Stosujemy je zazwyczaj intuicyjnie. Częste i staranne mycie rąk, unikanie potencjalnego zanieczyszczenia pomiędzy żywnością gotową do spożycia, a żywnością dalej przetwarzaną, myciu warzyw i owoców oraz dokładnej obróbki cieplnej mięsa, to zasady które stosujemy od dawna. Biorąc pod uwagę, iż do tej pory brak udokumentowanych przypadków transmisji wirusa z żywności lub jej opakowania na człowieka, wszystkie powyższe zalecenia powinny być w zupełności wystarczające.

 

Powstrzymanie rozprzestrzeniania się wirusa zależy nie tylko od działań systemowych, ale także, a może przede wszystkim, od stosowania się do zaleceń przez każdego z nas.

 

Dowiaduj się o nowych artykułach na naszym Facebooku TUTAJ>>

Czy koronawirus przenosi się przez żywność? 

Siedziba

 

ul. Kwiatowa 2

83-110 Tczew

 

Korespondencja / magazyn

 

Rukosin 4

83-113 Turze

 

Informacje

 

KRS 0000164712

NIP: 5932379609

REGON: 192924175

Nr konta: Santander 05 1090 2620 0000 0001 4207 6178

Centrala

 

tel. (58) 588 70 06

biuro.tczew@bankizywnosci.pl

 

(Pon. - Pt. 7:00 - 15:00)

 

Koordynacja FEPŻ

 

Maria Jankowska

tel. (58) 588 70 06

maria.jankowska@bankizywnosci.pl

 

Dystrybucja FEPŻ

 

Justyna Nibus

tel. (58) 588 70 06

justyna.nibus@bankizywnosci.pl

Skontaktuj się z nami

Kontakt do Banku Żywności w Tczewie

Chcę pomagać

Start

Żywność przekazują

 Partnerzy  wspierający

Partnerzy strategiczni

Bank Żywności w Tczewie z siedzibą w Rukosinie 4 (83-113 Turze), NIP: 5932379609, REGON: 366714641, adres e-mail: biuro.tczew@bankizywnosci.pl, tel. kontaktowy: (58) 588 70 06

 

Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie treści oraz zdjęć zabronione.

Obowiązek informacyjny przed wyrażeniem zgód na przetwarzanie danych (zobacz)

 

Realizacja: Consulting Adam Plutowski