04 kwietnia 2025
Informujemy, iż rozpoczyna się kolejny etap wsparcia żywnościowego dla osób potrzebujących: Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus, który zaplanowany jest na okres luty
26 marca 2025
Życie bywa nieprzewidywalne i każdemu może zdarzyć się trudna sytuacja finansowa. Warto wiedzieć, że istnieje wiele form wsparcia, które mogą pomóc w przetrwaniu kryzysu. W tym artykule przedstawimy konkretne rozwiązania,
26 marca 2025
Prowadzenie kuchni w dużej rodzinie to nie lada wyzwanie – trzeba przygotować sycące, zdrowe i smaczne posiłki, jednocześnie kontrolując budżet. Kluczem do sukcesu jest dobre planowanie, wykorzystywanie sezonowych produktów oraz
23 listopada 2020

Bank Żywności w Tczewie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2019 – wrzesień 2020.

 

1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

 

2.  Współpracowaliśmy z 38 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa pomorskiego.

 

3.  Pomoc żywnościowa trafiła do 19 589 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.

 

4.  Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 5 459 137,41 ton żywności,
  • 94 771 paczek żywnościowych.

 

5.  W ramach Podprogramu 2019 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 108 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 2283 osoby.

 

6. Rodzaje warsztatów:

  • edukacji finansowej - 33 spotkań dla 675 uczestników,
  • żywieniowo dietetycznych – 25 spotkań dla 537 uczestników,
  • Kulinarnych - 25 spotkań dla 535 uczestników,
  • Niemarnowania żywności - 25 spotkań dla 536 uczestników,
  • innych działań aktywizujących - 0 spotkań dla 0 uczestników.

 

Dziękujemy za współpracę! Niebawem więcej informacji dotyczących działań w nowym Podprogramie POPŻ na przełomie 2020 i 2021 roku.

 

PODPROGRAM 2019 – efekty

Siedziba

 

ul. Kwiatowa 2

83-110 Tczew

 

Korespondencja / magazyn

 

Rukosin 4

83-113 Turze

 

Informacje

 

KRS 0000164712

NIP: 5932379609

REGON: 192924175

Nr konta: Santander 05 1090 2620 0000 0001 4207 6178

Centrala

 

tel. (58) 588 70 06

biuro.tczew@bankizywnosci.pl

 

(Pon. - Pt. 7:00 - 15:00)

 

Koordynacja FEPŻ

 

Maria Jankowska

tel. (58) 588 70 06

maria.jankowska@bankizywnosci.pl

 

Dystrybucja FEPŻ

 

Justyna Nibus

tel. (58) 588 70 06

justyna.nibus@bankizywnosci.pl

Skontaktuj się z nami

Kontakt do Banku Żywności w Tczewie

Chcę pomagać

Start

Żywność przekazują

 Partnerzy  wspierający

Partnerzy strategiczni

Bank Żywności w Tczewie z siedzibą w Rukosinie 4 (83-113 Turze), NIP: 5932379609, REGON: 366714641, adres e-mail: biuro.tczew@bankizywnosci.pl, tel. kontaktowy: (58) 588 70 06

 

Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie treści oraz zdjęć zabronione.

Obowiązek informacyjny przed wyrażeniem zgód na przetwarzanie danych (zobacz)

 

Realizacja: Consulting Adam Plutowski