Kończy się ten trudny dla wszystkich rok, dlatego też również i my pokusiliśmy się o podsumowanie tego, co udało się zdziałać w ciągu minionych 12 miesięcy. Poniżej subiektywna lista wydarzeń i działań, które wspólnie z organizacjami i innymi naszymi partnerami udało się zrealizować.
1. Warsztaty stacjonarne – ekonomiczne, kulinarne, dietetyczne i niemarnowania żywności
W okresie od 13. stycznia do 19. czerwca przeprowadziliśmy 46 warsztatów stacjonarnych dla seniorów, przedstawicieli rodzin wielodzietnych oraz osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. Uczestniczyło w nich każdorazowo od kilkunastu do kilkudziesięciu osób, które aktywnie udało się wprowadzać w dyskusję na temat sposób na poradzenie sobie z trudnościami finansowymi oraz ergonomią zarządzania zasobami żywieniowymi.
Więcej o tej akcji tutaj: http://bit.ly/WarsztatyBŻ2020
2. Przekazywanie żywności w nowym reżimie sanitarnym – cały rok
To w zasadzie nasza podstawowa działalność, która trwa przez okrągły rok. Codziennie pozyskujemy żywność ze sklepów, by później przekazywać ją osobom potrzebującym za pośrednictwem Miejskich czy Gminnych Ośrodków Pomocy Społecznej a także innych organizacji wspierających. W ten sposób pomagamy co miesiąc blisko 20 000 osób z województwa pomorskiego. Niezmiennie również przekazywaliśmy żywność dostarczaną do naszych magazynów w ramach projektu Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 wspieranego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej oraz Unię Europejską.
Więcej o tej akcji tutaj: http://bit.ly/PomocKwarantanna
3. Świąteczna Zbiórka Żywności – listopad/grudzień
W tym roku żywności udało zebrać się mniej, niż w latach poprzednich, czego powodem był brak możliwości pomocy ze strony wolontariuszy. Względy bezpieczeństwa były tu decydujące, natomiast wynik 4,5 tony produktów zebranych w sklepach stacjonarnie i ponad 1000 zł w zbiórce online również pomógł przeżyć godnie święta wielu osobom potrzebującym.
Więcej o tej akcji tutaj: http://bit.ly/ZbiórkaPodsumowanie
4. EkoMisja Nie Marnuję w szkołach podstawowych
Projekt rozpoczęliśmy w styczniu stacjonarnie w 5 szkołach, w których odbyły się zajęcia prowadzone przez naszego edukatora. Później przyszedł czas lockdownu, który zmusił nas do wycofania się ze szkół do czasu unormowania procesów nauczania. Powróciliśmy do realizacji jesienią, a do 18. grudnia 2020 udało nam się wspólnie z nauczycielami zaraportować działania w ramach Projektu Klasa (prace plastyczne) i Szkolnych Klubów Niemarnowania (dodatkowe zajęcia z edukacji ekologicznej) w 9 szkołach. Edukacją objętych zostało ponad 1500 uczniów – szczególnie w klasach 1-3.
Więcej o tej akcji tutaj: http://bit.ly/EkoMisjaNaFinishu
5. Współpraca z TVN i lokalnymi restauracjami
Przed Świętami Bożego Narodzenia zostaliśmy również zaproszeni do współpracy z telewizją TVN w ramach akcji #TVNPomagajmySobie. W dniach od 14 do 24 grudnia za naszym pośrednictwem dostarczane były gorące posiłki do osób potrzebujących, natomiast dostawa w dniu 24 grudnia obejmowała również potrawy świąteczne na dni 25 i 26 grudnia. Posiłki sfinansowane zostały przez stację TVN, która przeprowadziła charytatywną akcję antenową, a następnie zebrane środki przekazane zostały lokalnym restauracjom w celu pokrycia kosztów przygotowania dań. W ten sposób dzięki akcji skorzystali zarówno ludzie potrzebujący, jak i przedsiębiorcy pozostający w trudnej sytuacji w okresie pandemii.
Więcej o tej akcji tutaj: https://bit.ly/PomagajmyTczew
6. Remont magazynu
Nasza przestrzeń magazynowa eksploatowana jest codziennie poprzez dystrybucję wielu ton żywności. Widok kilkudziesięciu palet z produktami w trakcie trwania Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa jest na naszym magazynie normą, dlatego też w okresie przejściowym postawiliśmy na modernizację naszych przestrzeni dystrybucyjnych. Renowacji uległa zarówno posadzka we wszystkich magazynowych pomieszczeniach ogólnego użytku, jak i elewacja wewnętrzna.
Więcej o tej akcji tutaj: http://bit.ly/RemontMagazynu
7. Regularna komunikacja w naszych mediach (strona www, Facebook i Instagram)
Choć ostatni punkt naszej wyliczanki trudno zamknąć w słowie „wydarzenie”, to zapewne warto również o nim wspomnieć. W 2020 roku byliśmy jeszcze bardziej aktywni w mediach, dzięki czemu trafiliśmy do wielu osób. O Banku Żywności z pewnością jest coraz głośniej, a skoro głośniej jest o działalności, to również o potrzebie pomocy wspierania osób w kryzysie finansowym i żywieniowym. Takie było nasze zadanie: poszerzyć zasięg i świadomość. W 2020 roku opublikowaliśmy łącznie: 14 wpisów na naszej stronie internetowej oraz 179 wpisy w naszych mediach społecznościowych a w lokalnych mediach akcje banku żywności wspomniane były kilkadziesiąt razy.
Naszą stronę polubić możesz w tym miejscu na Facebooku: Bank Żywności w Tczewie | Facebook
Siedziba
ul. Kwiatowa 2
83-110 Tczew
Korespondencja / magazyn
Rukosin 4
83-113 Turze
Informacje
KRS 0000164712
NIP: 5932379609
REGON: 192924175
Nr konta: Santander 05 1090 2620 0000 0001 4207 6178
Centrala
tel. (58) 588 70 06
biuro.tczew@bankizywnosci.pl
(Pon. - Pt. 7:00 - 15:00)
Koordynacja POPŻ
Maria Jankowska
tel. (58) 588 70 06
maria.jankowska@bankizywnosci.pl
Dystrybucja POPŻ
Justyna Nibus
tel. (58) 588 70 06
justyna.nibus@bankizywnosci.pl
Skontaktuj się z nami
Kontakt do Banku Żywności w Tczewie
Żywność przekazują
Partnerzy wspierający
Partnerzy strategiczni
Bank Żywności w Tczewie z siedzibą w Rukosinie 4 (83-113 Turze), NIP: 5932379609, REGON: 366714641, adres e-mail: biuro.tczew@bankizywnosci.pl, tel. kontaktowy: (58) 588 70 06
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie treści oraz zdjęć zabronione.
Obowiązek informacyjny przed wyrażeniem zgód na przetwarzanie danych (zobacz)
Realizacja: Consulting Adam Plutowski