To może Cię zainteresować
Ostatnie aktualności
31 umów podpisanych z OPL dystrybuujących żywność wśród osób potrzebujących (województwa pomorskiego).
1250,51 ton rozdysponowanych produktów
18 988 osób wspartych żywnością w ramach programu
123 132 wydanych paczek żywnościowych
61 warsztatów (kulinarne, dietetyczne, ekonomiczne)
1 114 osób uczestniczących w warsztatach
Działania prowadzono w miesiącach grudniu 2014r. oraz styczniu 2015r i obejmowały:
zajęcia aktywizujące i inicjatywy na rzecz osób wykluczonych społecznie, zmierzające do wyjścia z ubóstwa
tworzenie warsztatów Terapii Zajęciowej dla niepełnosprawnych uczestników
działania informacyjne w zakresie możliwości otrzymania wsparcia żywnościowego wraz podaniem kryteriów przyznawania pomocy, zasad kwalifikacji, podziału, miejsc dystrybucji, źródeł pozyskiwania żywności i finansowania programu
informacje o możliwościach otrzymania innego wsparcia np. finansowego lub rzeczowego, zajęcia motywacyjne do podjęcia aktywności społecznej
informowanie odbiorców o pomocy z jakiej mogą skorzystać w ramach EFS, oraz o miejscach i instytucjach, które aktualnie prowadzą działania aktywizujące kompetencje zawodowo- społeczne
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Zmiana wytycznych IZ (POPŻ - Podprogram 2016)
Z Nowym Rokiem 2017 zmianie uległy wytyczne MRPiPS w zakresie POPŻ Podprogram 2016. Najistotniejszą zmianą jest zmiana kryterium dochodowego uprawniającego do otrzymania żywności.
” Pomocą żywnościową PO PŻ mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej , spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej tj. 1268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 PLN dla osoby w rodzinie.”
Dodano również nowe produkty , które mają być wydawane w ramach Programu, a są to:ser podpuszczkowy dojrzewający, szynka wieprzowa oraz pasztet wieprzowy.
Zmienione wytyczne weszły w życie z dniem 01.01.2017 a tekst jednolity wytycznych dostępny jest na stronie MRPiPS –
Pomoc żywnościową w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa (PO PŻ) przyczynia się do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.
Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiła do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana była w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które były przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane były prowadzić działania w ramach środków towarzyszących, mające na celu w szczególności:
włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych
pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej)
wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego
Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych organizacji, prowadzone były również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie:
warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia
programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności
warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych)
Osoby kierowane były do pomocy przez ośrodki pomocy społecznej, a w przypadku osób bezdomnych, mogły być także kierowane bezpośrednio przez organizację partnerską.
Dodatkowo, każda z organizacji partnerskich regionalnych (OPR – np. banki żywności) i organizacji partnerskich lokalnych (OPL – m.in. organizacje partnerskie banków żywności) we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (OPS) zobowiązane były:
dostarczać odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w których osoby mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebującym w korzystaniu z takich działań
współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej
oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa w konkretnych projektach)
kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do OPS celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym
Opracowano na podstawie informacji ze strony Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej
Do końca lutego 2016 roku w organizacjach i instytucjach współpracujących z Bankiem Żywności w Tczewie, osoby które otrzymają skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej, mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, która cyklicznie była dystrybuowana w formie paczek żywnościowych. Do końca lutego 2016 roku, każda z osób otrzymujących paczki żywnościowe, otrzymała w nich produkty następującego typu:
makaron świderki, ryż biały, kaszę jęczmienną, płatki kukurydziane, mleko UHT, ser żółty , groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonkę wieprzową , klopsiki w sosie własnym, cukier biały, olej rzepakowy.
Prócz wsparcia żywnościowego, organizacje współpracujące z Bankiem Żywności w Tczewie, realizowały cykliczne działania polegające m.in. na działaniach informacyjnych, wsparciu psychologicznym, spotkaniach związanych z przeciwdziałaniem przemocy, uzależnieniom, działaniach aktywizujących, spotkaniach integracyjnych, warsztatach dla rodziców w zakresie wychowawczym, poradnictwie specjalistycznym, pedagoga, psychologa, spotkaniach z doradcą zawodowym, organizacja grup wsparcia, wsparciu osób bezdomnych, dostarczaniu artykułów higieny osobistej, poradnictwie socjalnym i prewencyjnym, zajęciach dot. higieny osobistej i higieny żywienia itp.
Osoby korzystające ze wsparcia Programu na obszarze działania Banku Żywności w Tczewie (województw pomorskiego ) będą mogły również wziąć udział w ciekawych warsztatach edukacyjnych dotyczących wzmacniania samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. O szczegółach informować będziemy na bieżąco. Wsparcie działaniami towarzyszącymi, pozwoli na zwiększenie wymiaru pomocy żywnościowej, która realizowana jest w ramach Programu.
Pomoc żywnościowa, w postaci paczki żywnościowej może być przekazywana do osób spełniających kryteria kwalifikowalności do statusu osoby najbardziej potrzebującej, tj.: osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej (813 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 684 zł dla osoby w rodzinie), na podstawie skierowania wystawionego przez właściwy terytorialnie Ośrodek Pomocy Społecznej, lub w przypadku osoby bezdomnej – oświadczenia podpisanego w organizacji.
Podprogram 2015 jest kontynuacją Podprogramu 2014, w ramach którego Bank Żywności w Tczewie objął wsparciem żywnościowym ponad 12 000 osób. Obok dystrybucji paczek, prowadzone były również działania w zakresie:
W miesiącu wrześniu w ramach środków towarzyszących PO PŻ podprogram 2015 zrealizowano na rzecz osób najbardziej potrzebujących 10 warsztatów ekonomicznych.
Celem prowadzenia warsztatów było wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym zapoznanie się z sposobem kalkulowania przychodów i wydatków na poziomie własnego gospodarstwa domowego, pozwalającym na właściwe gospodarowanie środkami finansowymi w ramach dostępnego budżetu.
Na warsztatach uczestnicy dowiedzieli się:
jakie jest znaczenie pieniądza
czym jest budżet domowy
omówiono takie pojęcia jak kredyt, karty kredytowe, używki, oszczędzanie, utrzymanie zwierząt, zakupy, rachunek za media
umiejętność robienia zakupów w markecie
W związku ogłoszeniem o naborze trenerów do prowadzenia dodatkowych warsztatów z zarządzania budżetem domowym - najkorzystniejszą ofertę w zakresie edukacji ekonomicznej przedstawił Pan Dariusz Kuśnierz ze Starogardu Gdańskiego.
Wybrany oferent wykazał się odpowiednimi kwalifikacjami i doświadczeniem w zakresie warsztatu, na który złożył ofertę. Dodatkowo oferent wykazał się doświadczeniem w zakresie realizacji oferty na rzecz osób zagrożonych wykluczeniem społecznym (działań na rzecz włączenia społecznego).
Cel Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020
Dotarcie z pomocą żywnościową do grup osób najbardziej potrzebujących w całej Polsce.
Od połowy sierpnia 2016 roku rozpoczyna się realizacja Podprogramu 2016, w ramach którego osoby najbardziej potrzebujące w całej Polsce mogą skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, jak również możliwości uczestniczenia w różnych działaniach wspierających, edukacyjnych i włączających.
Do końca maja 2017 roku w organizacjach i instytucjach współpracujących z Bankiem Żywności w Tczewie, osoby które otrzymają skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej, mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, która cyklicznie była dystrybuowana w formie paczek żywnościowych. Do końca maja 2017 roku, każda z osób otrzymujących paczki żywnościowe, otrzymała w nich produkty następującego typu:
makaron jajeczny, ryż biały, herbatniki, mleko UHT, groszek z marchewką, fasolę białą, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, gulasz wieprzowy z warzywami, filet z makreli w oleju, szynkę drobiową, cukier biały, olej rzepakowy.
Organizacje współpracujące z Bankiem Żywności w Tczewie, realizowały cykliczne działania polegające m.in. na działaniach informacyjnych, wsparciu psychologicznym, spotkaniach związanych z przeciwdziałaniem przemocy, uzależnieniom, spotkaniach integracyjnych, wykładach dotyczących zdrowego odżywiania i niemarnowania żywności, warsztatach dla rodziców w zakresie wychowawczym, poradnictwie specjalistycznym, pedagoga, spotkaniach z doradcą zawodowym, szkoleniach z pierwszej pomocy, umiejętności zachowań w sytuacjach zagrożeń, wsparciu osób bezdomnych, prowadzeniu ogrzewalni, dostarczaniu artykułów higieny osobistej, poradnictwie socjalnym i prewencyjnym, zajęciach dot. higieny osobistej i higieny żywienia itp.
Osoby korzystające ze wsparcia Programu na obszarze działania Banku Żywności w Tczewie (województw pomorskiego) mogły również wziąć udział w ciekawych warsztatach edukacyjnych dotyczących wzmacniania samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Wsparcie działaniami towarzyszącymi, pozwoliło na zwiększenie wymiaru pomocy żywnościowej, która realizowana jest w ramach Programu.
Pomoc żywnościowa, w postaci paczki żywnościowej mogła być przekazywana do osób spełniających kryteria kwalifikowalności do statusu osoby najbardziej potrzebującej, tj.: osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekraczał 150% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej (951 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 771 zł dla osoby w rodzinie), na podstawie skierowania wystawionego przez właściwy terytorialnie Ośrodek Pomocy Społecznej, lub w przypadku osoby bezdomnej – oświadczenia podpisanego w organizacji.
Podprogram 2016 był kontynuacją Podprogramu 2015, w ramach którego Bank Żywności w Tczewie objął wsparciem żywnościowym prawie 19 000 osób. Obok dystrybucji paczek, prowadzone były również działania towarzyszące w formie warsztatów dietetycznych, kulinarnych, edukacji ekonomicznej, o których można przeczytać we wcześniejszych informacjach na naszej stronie.
2017
2016
2015
2014
PO PŻ
Zainspiruj się pomocą
Liczba osób objętych pomocą: 12 521 osób
Typy podejmowanych działań: informujące, wspierające , edukacyjne, aktywizujące, integracyjne, wzmacniające kompetencje i samodzielność
Ilość przekazanych paczek żywnościowych: 22 867 szt
Ilość przekazanej żywności: 166,984 ton
Liczba organizacji współpracujących: 16
Siedziba
ul. Kwiatowa 2
83-110 Tczew
Korespondencja / magazyn
Rukosin 4
83-113 Turze
Informacje
KRS 0000164712
NIP: 5932379609
REGON: 192924175
Nr konta: Santander 05 1090 2620 0000 0001 4207 6178
Centrala
tel. (58) 588 70 06
biuro.tczew@bankizywnosci.pl
(Pon. - Pt. 7:00 - 15:00)
Koordynacja FEPŻ
Maria Jankowska
tel. (58) 588 70 06
maria.jankowska@bankizywnosci.pl
Dystrybucja FEPŻ
Justyna Nibus
tel. (58) 588 70 06
justyna.nibus@bankizywnosci.pl
Skontaktuj się z nami
Kontakt do Banku Żywności w Tczewie
Żywność przekazują
Partnerzy wspierający
Partnerzy strategiczni
Bank Żywności w Tczewie z siedzibą w Rukosinie 4 (83-113 Turze), NIP: 5932379609, REGON: 366714641, adres e-mail: biuro.tczew@bankizywnosci.pl, tel. kontaktowy: (58) 588 70 06
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie treści oraz zdjęć zabronione.
Obowiązek informacyjny przed wyrażeniem zgód na przetwarzanie danych (zobacz)
Realizacja: Consulting Adam Plutowski